Zpět na Mámův svět

 

Dopis podnikateli Rambouskovi


Protože jsem výzvu podepsal hned  v pondělí, kdy začalo sbírání masové podpisů, takže cítím povinnost ji alespoň trochu bránit.
Určitě se nejedná o standardní demokratický postup. Bohužel situace u nás není také ani zdaleka standardně demokratická. Bohužel za současný nestandardní stav nemohou bývalí studenti, kteří stvořili výzvu, ale nejvíce oba předsedové, tím, že se přes všechny skandály a neuvěřitelné množství zcela nestoudného lhaní a nedodržování slibů (i těch podle jejich kolovrátkoidní argumentace o smlouvě s voličem a jeho svrchovanosti atd. nejsvatějších), pořád drží ve svých funkcích, ačkoliv jejich kolegové (snad je příliš neurazím) na západ od nás (je to s pořád ten stejný západ na jehož standardní způsoby se odpůrci výzvy neustále odvolávají) by je museli opustit několikrát.
Myslím, že nepatřím mezi naivní optimisty, ale když jsem slyšel v televizi hlas poradce ministerského předsedy shánějící neexistující důkazy, říkal jsem si, že teď už se přece musí něco stát. Připadal jsem si skoro jako v Kamerunu. Bohužel žádná standardně západní odezva se neobjevila (spíš taková africká neodezva).
Právě výzva mě alespoň trochu přesvědčila, že na úroveň rovníkové Afriky jsme se ještě nedostali. Ačkoliv se naši předsedové tváří, že ve volbách dostali na čtyři roky zemi v plen a můžou si dělat, co chtějí, tak to prostě není pravda. Tohle je podle mě poselství výzvy. Stejně jako to, že lhát a podvádět se nemá, i když se to třeba zrovna hodí a předsedům dvou největších stran to přijde zcela normální. Je smutné, že tohle poselství musí přinášet šest studentů, když je to standardně práce někoho úplně jiného.
Pokud někdo straší tím, že takhle se vláda sestavovat nedá, že obcházíme volby, tak jenom dělá z komára velblouda. Je mi jasné, že oba předsedové to ustojí a  vydrží až do příštím voleb. Právě v nich se asi rozhodne o jejich osudu a bude na nás přesvědčit ty, co jsou stále ještě ochotní je volit, aby to nedělali. Ale význam výzvy je asi v tom, že lidi dávají najevo, že jim není jedno, jak to tady vypadá, že to, co naši politici předvádějí není politika (ale spíše poblitika) a že to už nechtějí dál tolerovat. Víc asi výzva nyní dokázat nemůže, protože standardní politika nemá žádný rychlý způsob, jak se vyrovnat s takovým množstvím nestandardních politiků, ale není to málo a za podpis to podle mě rozhodně stojí.
Vážený pane Rambousku,
 Měl bych se učit na státnice, ale Váš článek mě tak rozčílil, že se z toho musím vypsat, abych se mohl učit dál.
         K vaší demagogii ohledně Tmaně bych dodal jen to, že Němce nemusí přesvědčovat pouze Váš "Všeněmecký plánovací úřad", ale i to, že v Německu by si asi nikdo nedovolil nechat zlikvidovat chraněné uzemí s mimořádně kvalitním vápencem a cement by se musel vyrábět z méně kvalitních surovin, tj. asi daleko dráž. Navíc u nás je levnější pracovní síla, energie a cena suroviny. Stejně jako vy jsem přesvědčen, že toto si investor spočítá sám.
 Nevím, kde berete přesvědčení, že právě ekonomický růst a moderní pracovní tempo jsou věci, které přinesou každému pocit štěstí a naplnění života. Vyskytují se, pro Vás zřejmě bohužel, i lidé, kteří k tomu, aby byli šťastní potřebují jít s dětmi do lesa a vadí jim, že na jaře se musí pohybovat venku s brýlemi proti UV záření. Je to právě ekonomický růst a jeho důsledky, který je nutí, aby ty brýle nosili a zabrání jim v tom, aby mohli přijet do Českého krasu a užít si tam neporušenou přírodu, protože z ní zbyde jenom veliká díra, kterou Váš ekonomický růst nikdy nevrátí do původního stavu.
 Pokud jste vzdělán v přírodních vědách, konkrétně ve fyzice, musíte vědět, že stejně jako v ekonomice ani ve fyzice není nic zadarmo a za každý ekonomický "úspěch" musíme zaplatit podobnou dírou. Uvědomte si prosím, že přírodní zákony narozdíl od těch lidských přestupky nezakazují, ale neumožňují. V těch dvou slovech je obrovský rozdíl a má (zřejmě i jejich) obrovská obava. Příroda nepůjde přesvědčit bilboardem ani televizním šotem a přes všechny naše poznatky jsou to její zákony, které nad námi mají absolutní moc. Pokud máte chuť mohu vám vysvětlit potřebnou fyziku. Člověk Vašeho intelektu to jistě zvládne za několik hodin.
 Z vašeho článku mám pocit, že by jste byl ochoten vaši svobodu vyrábět, vnucovat své výrobky a konzumovat, bránit s puškou v ruce. To není důvod z vás dělat placeného agenta nadnárodních koncernů. Stejně tak bych Vás chtěl poprosit, aby jste nedělal idioty z lidí, kteří uvažují v jiných dimenzích a souvislostech než vy a kteří jsou ochotní bránit svou svobodu na přírodní prostředí vhodné k životu daleko mírnějšími prostředky.
 Nejsem ekologickým aktivistou a k mnoha jejich akcím mám zcela zásadní výhrady. Články jako je Váš, mě však přesvědčují, abych se postavil na jejich stranu barikády, kterou spolu s lidmi jako p. Gargulák, tak usilovně budujete. Nemám z toho ani trochu radost.
       Martin Krynický
       student MFF UK
       kolej 17.11. A1707